mandag 4. mai 2009

Sosialisering!

 

Hva er egentlig sosialisering? Og hvordan sosialiserers barn? Det er mye som virker inn på sosialiseringsbiten til barna. For at barna skal bli formet til samfunnsmennesker er det utrolig viktig med oppdragelse. I faglig sammenheng dekker begrepet oppdragelse den måkrettede, bevisste og betingede formidlingen av adferdsmønstre og personlighet (Imsen, 2006).

Fra barna er født er det som oftest familien som virker inn på image barnet, etterhvert som de vokser kommer barnehagen og skole inn i livet til barna. Disse instutisjonene har et særskilt ansvar for å oppdra alle landets barn og unge til ansvarlige og moralske mennesker og til samfunnsborgere som både kan ivareta sine borgerrettigheter og delta aktivt i arbeid og samfunnsbygging (Imsen, 2006). Både barn og unge blir påvirket fra massemedier, jevnaldringer og fra barne- og ungdomskultur, dette er ikke noe foreldrene kan beskytte ungene fra. Alle disse impulsene møter barna på uansett hvor de er, det kommer fra TV, PC, barnehage, skole, radio osv. På grunn av dette er sosialisering et videre beprep enn oppdragelse, og omfatter alle mekanismer som kan tenkes å påvirke barna, ikke bare den intensjonale oppdragelsen fra imageforeldre og andre oppdragelsesinstanser (Imsen, 2006). Er barna ute å leker lengre? Eller er det bare TV, MSN, PS osv som er tingen?

For at barna skal bli samfunnsmenesker må de lære seg hvordan man skal oppføre seg i ulike sammenhenger, man må lære normer og regler, både skrevne og uskrevne regler og normer. F. eks. Hvordan skal man oppføre seg på en buss? I klasserommet? Hjemme? Og ute blandt andre folk? Dette er viktig i forhold til det å tilpasse seg samfunnet og andre med mennesker.

 

imageMassemedia   image

Massemedia er tilstede overalt i barnan og unges livsverden. Helt fra de er bitte små sitter de i sofakroken og ser på barneTV og tegneserier(Imsen, 2006). Fra barna er små får de sitte på PC’en å spille spill, være på internett osv. Dette er også impulser som påvirker barna i stor grad. Jeg syns foreldre burde ha mer kontroll over hva barna holder på med på f. eks internett. Jeg tror det er mange barn som er innpå sider på nette, som de ikke burde se det kan inneholde vold, krig osv. Det samme gjelder TVspill som playstation, det er alt for mange foreldre som kjøper spill til barna med høy aldersgrense, som inneholder vold og lignende. Slik jeg ser det er ikke barna gammel nok til å skjønne hva det egentlig går ut på, og at det er et spill, ikke virkeligheten her vi bor. Vi hører mer og mer fra nyhetene om at barn kommer på skolen med våpen o.l . Ja, det kan godt være de blir plaget på skolen og er temmelig lei av det, men jeg tror også at alt de ser og hører har stor innvirkning på dette. image

Det er stort press på ungdom gjennom media, vi ser over alt tynne modeller, idoler og forbilder som ungdommen ser opp til og har lyst å være lik. Gjennom media er det utrolig mye som er redigert for at modellene skal se “perfekt” ut. Kommer det image reklame av en modell er det som oftes i ført lite klær, slankeprodukter osv. Når ungdommen ser dette, er det noe de vil oppnå, og det kan føre til spiseforstyrrelser eller deprisjon hvis man ikke klarer å oppnå det. Til og med til små barn lager de klær som er svært lik “ungdomsklær”, skal ikke barn få være barn lengre? Jeg syns det er gale når det nesten blir klespress fra media til småbarn.

Massemedier kan man også kalle en tidstyv! Det er mange som ikke har tid til å gjøre lekser eller være ute å leke med andre barn og grunnen til dette er at de er blitt hektet på TVspill osv. Dette er ikke sundt for barna, barn skal gjøre lekser og være ute å leke! Det er ikke rart at det blir fedme blandt så mange barn som det blir i dag. Barn er ikke like ivrig etter å klarte i trær og være ute, men heller å sitte inne å spille. Og da kan man spørre seg selv, blir barna sosialisert av dette? Ja, på noen måter vil jeg si f. eks via MSN, men jeg mener det er ikke det samme. Når vi var små måtte vi løpe over gaten og spørre om å være med de andre barna, men slik er det ikke lengre for de snakkes på MSN o.l.

Ingen kommentarer: